Innovatieonderzoek.nl

Ideemanagement stimuleert innovatie

Door: Bart | 07-06-2011 15:23
extern onderzoek | 15176 x gelezen | 0 reacties>

Het bedrijfsleven schreeuwt continue om vernieuwingen en innovatie, maar vaak is er geen tijd en geld om dit te realiseren. Het belangrijkste obstakel is dat leidinggevenden hun team niet genoeg ruimte gunnen om te innoveren. Daarnaast doet het hoger management weinig tot niets met de ideeën die werknemers aandragen.

Drie belemmeringen
Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij deden onderzoek naar ideemanagement. Er zijn drie belemmeringen geconstateerd waardoor innovaties niet van de grond komen. Ten eerste is dat creativiteit in organisaties soms actief afgehouden wordt door het management.  Daarnaast blijkt dat er geen middelen beschikbaar komen voor een nieuw idee. Wanneer een idee wel serieus wordt genomen en er geld beschikbaar wordt gemaakt ontstaan politieke prodessen voor de verdeling van het budget. Een werknemer die een goede reputatie heeft en goed is in het presenteren van zijn idee en die strategisch door de organisatie kan loodsen heeft hier meer succes om daadwerkelijk tot een innovatie te komen.

Managen met behulp van de computer
Organisaties met een computerondersteund ideemanagementsysteem en een budget voor innovatie zijn duidelijk in het voordeel. Werknemers kunnen hierbij ideeën per computer indienen. Als er geloof is in het idee krijgt de werknemer wat tijd om het verder uit te werken en te pitchen.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren