Innovatieonderzoek.nl

Burkini: Innovatie volgens Frans Johansson

Door: Stijn Driessen | 03-01-2011 10:00
implementatie | 7077 x gelezen | 0 reacties>

Frans Johnsson geeft in zijn talk aan dat innovatie vooral gebeurd door diegene die veel proberen. Zij proberen veel, falen veel en slagen veel. Juist daar zit de correlatie. Zo haalt hij de voorbeelden Burkini en Ice Hotel aan. Wat valt er van hun te leren?

Burkini
burkiniDe burkini is een combinatie van de bikini en de boerka. De bedenkster keek eerst naar de bikini-mode in Australië en vergeleek deze met de mode uit haar land van herkomst waar de vrouwen in boerka bedekt naar het strand gaan en maar weinig het water in gaan. Dit heeft hem vooral te maken dat dit nogal onhandig is in een boerka. Vanuit deze redenatie kwam zij op de Burkini: Een boerka van bikini gemaakte stof, waardoor het gemakkelijker is voor moslima's om te zwemmen. Een groot succes dat nu wereldwijd een hit aan het worden is. Wat leren we hier van? Combinaties maken.

Ook geeft Frans Johnsson aan dat het idee vrij voor de hand ligt, maar dat het vervelende aan dit soort ideeën zijn dat ze voornamelijk naderhand pas als logisch gezien worden. Dit gebeurd veel bij succesvolle innovaties, namelijk dat we achteraf bedenken waarom we dit niet eerder hebben gezien, het ligt vaak zo voor de hand.

Echte innovators
De ideeën komen niet uit het niets. Ookal blijken ze achteraf zo voor de hand te liggen deed dit in het begin niet. De hoogste correlatie is daarom volgens Jonhsson veel proberen. De echte innovator neemt veel risico's en faalt veel, maar daardoor slaagt hij juist ook. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken naar Hollywoord. Veel serie's worden er bedacht en getest, maar na het testen blijkt het idee helemaal niet aan te slaan en wordt de show gecancelled. De failures worden nauwelijks bekend, terwijl de successen juist wel. En dan komt de gedachte weer: waarom hebben we hier niet eerder aan gedacht? Juist door veel te falen komen we tot goede ideeën.

Een strategie
De beste strategie volgens Jonhsson is veel doen en veel leren. Begin met een idee, zorg ervoor dat je deze met kleine stappen kan uitoefenen en test deze. Vervolgens stel het ideeconcept bij en test weer tot je bij de innovatie komt die je graag wilt. De essentie ligt hem er dus vooral in om veel te doen en niet bang zijn voor mislukkingen. Twee citaten die hierbij aanspreken zijn:

"If you are going to hell.. keep going" - Winston Chirchull

"We have a strategy, it's called doing things" - Herb Kelleher (South West Airlines)

Ice Hotel
Een ander voorbeeld die Johnsson geeft is het Ice Hotel, dat nu demeest populaire toeristenattractie is in Zwitserland. Het idee startte met hoe er meer winter verkocht werd. Ten eerste werd bedacht dat een ijs expositie met ijsbeelden wel een hit zou kunnen worden. Hier was echter weinig belangstelling voor, dus kwam er een sneeuwgallerij voor in de plaats, waar mensen iets in de sneeuw konden doen. Dit sloeg al meer aan, maar nog niet zoals gewenst dus kwam het idee van een event hall hiervoor in de plaats. Hier konden mensen dingen van ijs bewonderen en ervaren, zoals op ijs slapen. Dit was succesvol en na een verfijning kwam het idee van een ijshotel. Wat we hiervan kunnen leren? Precies de strategie die Johnsson voorstelt: bedenk een idee, voer het met kleine stapjes uit, test het, verfijn het, en je komt tot jouw innovatie.

Bekijk hier de complete talk.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren