Innovatieonderzoek.nl

Europees zwaard winnende nominatie

Door: Stijn Driessen | 26-11-2010 11:00
implementatie | 7056 x gelezen | 0 reacties>

Ondanks dat er slechts 300 deelnemers in Nederland zijn aan het Middeleeuws Europees zwaardvechten, heeft Maarten Kamphuis de Nationale Sport Innovatie prijs in huis gesleept met een vernieuwd zwaard.

Het vernieuwde zwaard
Het vernieuwde zwaard is een stalen zwaard met verng, een rubberen uiteinde en bescherming op het blad. Op deze wijze zijn de grootste risicos bedekt met rubber. Tevens schuift het blad bij een steek 10 cm het handvat in en zodra het zwaard teruggetrokken wordt komt het blad in zijn oorspronkelijke positie terug.

Onderzoek
Maarten Kamphuis kwam tot dit zwaard door verschillende analyses met high speed cameras en kundige modellen. Tevens kreeg Maarten hulp van de medische staf van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Betrokken
Maarten Kamphuis beoefent zelf de sport, maar vond dat het een stuk veiliger kon. De alternatieven die er tot op heden voor het stalen zwaard bestonden (houten zwaard bijv) waren volgens Maarten niet voldoende. Hierom richtte Maarten met zijn afstudeerproject op het Middeleeuws gevechtzwaard. 

M-blades
Inmiddels heeft Maarten Kamphuis M-blades opgericht en wilt hij zich verder bezig houden met het ontwikkelen van betere bescherming. Zo verwacht hij snel te komen met betere bescherming voor het gezicht en voor de onderarm.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren