Innovatieonderzoek.nl

Innovatie verplaatst

Door: Stijn Driessen | 22-11-2010 11:00
extern onderzoek | 4582 x gelezen | 0 reacties>

Onlangs kwam ik een leuk rapport tegen van Goldman Sachs, The New Geography of Global Innovation. Hierin wordt omschreven wat de gevolgen zijn voor productieverplaatsingen naar ontwikkelingslanden voor innovatie.

Terwijl de Verenigde Staten en Japan nog steeds de leiders zijn in innovatie komt er steeds meer concurrentie vanuit ontwikkelingslanden. Zo blijkt volgens het rapport dat sinds 2005 Azië al meer uitgeeft aan Research en Development (R&D) dan Europa. Naar verwachting zal Azië binnen vijf jaar zelfs meer uitgeven dan de Verenigde Staten. Vooral China is hiervoor verantwoordelijk binnen Azië, dat meer dan 2/3 uitgeeft aan R&D.
Voorheen was de gedachten dat de productieverplaatsing enkel bij productie bleef en dat de R&D functies vooral in eigen land bleef. Immers was het opleidingsniveau binnen ontwikkelingslanden niet hoog genoeg om dit te verplaatsen. Dit is aan het veranderen en ook meerdere bedrijven investeren nu in R&D afdelingen in China bijvoorbeeld. Zo is Philips op dit moment bezig met een R&D afdeling op te starten in China. De garantie van veel multinationals in eigen land zijn dus ook geen voorwaarde meer.
 
Hier kunt u het volledige rapport 'The New Geography of Global Innovation' downloaden.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren