Innovatieonderzoek.nl

Innovatieplatform mislukt

Door: Stijn Driessen | 10-05-2010 07:30
discussie | 7384 x gelezen | 0 reacties>

Dat was de headline van de NRC, afgelopen 1 mei 2010. Volgens de NRC heeft het innovatieplatform nauwelijks iets bereikt in de afgelopen jaren. De laatste tijd wordt vaker gesproken over deze zorgen. Nederland zou op technologisch gebied alleen nog maar verder achterlopen op andere landen.

Ik vind het zorgelijk om te noemen dat innovatie alleen op technologisch gebied plaatsvindt. Natuurlijk is het hedendaags bijna onmogelijk om ook maar ergens technologie bij weg te denken, maar met de hedendaagse technologie kunnen we nog steeds goed innoveren op andere gebieden, namelijk marktinnovatie.

Met marktinnovatie bedoel ik innovatie dat bedoeld is om de klant beter in zijn of haar behoeften te voorzien, zonder dat een technologische verandering nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld van vorige week over banken die meer transparantie bieden aan haar klant. 

Marktinnovatie kan gemakkelijk tot stand komen door goed te kijken naar best practices uit andere branches. Niets technologie, puur beter kijken naar vraag en aanbod. Hoe hebben ze dit geregeld in een andere branche? Kunnen we dat hier toepassen?

Verder geeft het NRC aan dat er goede rapporten zijn geschreven, maar het ontbreekt aan de doorvertaling. En juist daar zit de kracht. Hier ben ik het helemaal mee eens, maar in hoeverre kun je een raport doorvertalen? Immers moeten ondernemers zelf bepalen waar ze kunnen en willen innoveren. 

Al met al, erg jammer dat zo'n initiatief niet de juiste resultaten oplevert. Ik hoop dat we op innovatieonderzoek.nl met betere doorvertalingen kunnen komen van rapporten, zodat iedereen er iets mee kan. Help jij mee?

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren