Innovatieonderzoek.nl

Aanpak lerarentekort vooral via ICT oplossingen

Door: Stijn Driessen | 26-04-2010 10:51
implementatie | 4276 x gelezen | 0 reacties>

De meeste oplossingen die zijn gepresenteerd om het lerarentekort terug te dringen zijn veelal gebaseerd op ICT oplossingen. Digitale lessen zouden toch wel de toekomst moeten zijn.

In het najaar van 2009 zijn een aantal scholen aan de slag gegaan om met ideeën te komen om het lerarentekort terug te dringen. De meeste van deze oplossingen kwamen erop neer dat de vernieuwende mogelijkheden op het gebied van technologie een grote rol spelen. Van de ideeën zijn er in totaal zeven geselecteerd, waarvan van-het-lerarentekort/">prima-online er drie presenteerde:

 

  1. Virtuele campus: E-learning staat voorop. Een aantal leraren van verschillende scholen kunnen samen les geven aan leraren via een virtuele campus. Op deze wijze worden meer leerlingen tegelijkertijd geholpen met dezelfde leraar, waardoor de productiviteit van de leraren toe neemt.
  2. E-klassen: Een samenwerking tussen voortgezet onderwijs en hoger onderwijs waarbij de brug kleiner wordt gemaakt mede door vakken online aan te bieden.
  3. Slim-Fit: Wederom een oplossing om mensen digitaal les aan te bieden, middels een aparte ruimte waar meteen 70 leerlingen geholpen worden in plaats van een klas a 30 leerlingen.

Ondanks dat de technologie het beter mogelijk maakt om meerdere lessen aan te bieden, en middels recording zelfs voor langere tijd (een les van dit jaar wordt het jaar daarop ook weer aangeboden, dus dat kan dezelfde opname zijn), wordt dit niet door iedereen toegejuicht. Hoofdmotivatie is dan vaak toch dat de middelbare school niet alleen een plaats is om te leren, maar ook om sociaalvaardig te worden. Leraar en leerling contact is hiervoor essentieel, en ook voor het toelichten op vraagstukken zal dit noodzakelijk blijven.

Ik denk dat er een goede balans gezocht moet worden in hoeverre ICT de docent moet vervangen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar waar die grens zou moeten liggen, en hoe anderen dit zien.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren