Innovatieonderzoek.nl

Subsidieregelingen voor innovatie

Door: Stijn Driessen | 19-02-2010 10:11
implementatie | 3779 x gelezen | 0 reacties>

Ondanks of juist door de economische crisis investeren vele organisaties in innovatie. Ook de overheid stuurt hier druk op aan, kijk maar bijvoorbeeld naar de Innovation lecture die zij hielden waar de themas diensteninnovatie en antenne-creatie centraal stonden. Ook stelt de overheid veel geld beschikbaar voor innovatie middels subsidieregelingen.

De belangrijkste subsidie regelingen op een rijtje zijn:

 

  • EIA: EIA staat voor de Energie Investerings Aftrek en is bedoeld voor bedrijven die investeren in technieken die energiebesparend zijn en/of duurzaam. Op deze wijze bespaart het bedrijf geld op energiekosten, maar middels de EIA regeling betaalt het bedrijf minder belasting. Met de EIA mag er namelijk 44 procent van de investerignskosten extra worden afgetrokken van de fiscale winst.
  • Eurostars: Met een Eurostar project kunnen high-tech MKB-ers een internationaal samenwerkingsproject regelen. Randvoorwaarde is wel dat er minimaal 10 procent van de omzet of fte's wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling binnen het bedrijf. Daarnaast moet er binnen 3 jaar een project afgerond worden en moet het project vervolgens binnen 2 jaar een verkoopbaar product zijn. 
  • Innovatiekrediet: Dit krediet is bestemd als risicodragend krediet voor de financiering van een technische ontwikkeling waar commerciële potentie in zit. De maximale duur van een project op basis van innovatiekrediet is 4 jaar. Indien het project het uiteindelijk niet haalt hoeft het innovatiekrediet niet terug betaald te worden. Erg interessant dus voor bedrijven om risico te verminderen bij innovaties.
  • M&T: M&T staat voor Milieu & Technologie. Met M&T is er geld voor het onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast ook nog voor het vermakten van het nieuwe product of productieproces.
  • SBIR: Het SBIR staat voor Small Business Innovation Research programma. Dit is bedoelt voor het vermakten van nieuwe producten, processen of diensten. Er wordt vooraf eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan en vervolgens selecteert de overheid op basis van die resultaten de projecten met de meeste potentie. Indien het project in aanmerking komt voor het SBIR dan ondersteunt de overheid de ontwikkeling van een demo of de productie van de eerste testserie. Het project wordt volledig betaald door de overheid.
  • WBSO: De WBSO is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk en is bedoelt voor procesinnovaties of producten of programmatuur. Deze wet zorgt ervoor dat de betrokken werknemers minder loonbelasting hoeven af te dragen. In 2010 is dit vastgesteld op 50 procent van de eerste 220.000 euro en 18 procent over het resterende loon.

 

LET OP: Zorg er wel voor dat je vooraf subsidie aanvraagt, want achteraf is voor de meeste geen optie bij de overheid.

 

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren