Innovatieonderzoek.nl

Living Labs producttesten

Door: Stijn Driessen | 18-02-2011 08:30
implementatie | 7377 x gelezen | 0 reacties>

Een goede branchmark uit Tokyo is SampleLab. Bij SampleLab kunnen producenten hun producten laten testen terwijl de consumenten betalen om bij SampleLab naar binnen te gaan. Een innovatieve manier om producten te testen, want normaal kost dit juist geld. Zo nu ook Living Labs in Nederland.

Living Labs is een centrum in het Jeroen Bosch ziekenhuis waar het mogelijk word gemaakt voor bedrijven om producten al in een vroeg stadium te testen. Het gaat hierbij om aannames over een product of voeding met betrekking tot de gezondheid. Via Living Labs kunnen deze bedrijven snel erachter komen of ze moeten doorgaan met het ontwikkelen van het product of voeding.

Living Labs uitgelegd
Als eerste komt een bedrijf bij Living Labs dat een voorstel doet wat het getest wilt hebben. Living Labs besluit samen met specialisten of ze ermee akkoord gaan en wie er mee aan het onderzoek mogen doen. Deze potentiële deelnemers worden benaderd om mee te doen. Vervolgens worden zij getest en gemonitord of het product of voeding werkt. Dit onderzoek kan enkele dagen tot weken duren. Naderhand krijgt de ondernemer een rapport met de resultaten.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden die getest zouden kunnen worden zijn producten die het geheugen bevorderen voor Alzheimer-patiënten of een voeding voor mensen die snel willen afvallen. De deelnemers lopen geen gezondheidsrisico. Uiteraard bestaat er wel de kans dat het product of de voeding geen meetbaar effect heeft.

Financiering
Living Labs krijgt daarnaast ook nog eens subsidie via het Innovation for Welfare project Pickfiber. Dit is een Europees project dat kennis en ervaring stimuleet om te delen.

Reacties:

Nog geen reacties

Schrijf de eerste reactie:

Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren