HRM in grote mate verantwoordelijk voor innovatie
Door: Stijn Driessen | 28-04-2010 07:11discussie | 6281 x gelezen | 2 reacties>
Tegenwoordig zitten we in een kenniseconomie, waarbij het voor organisaties van vitaal belang is om informatie om te zetten in kennis en hier iets mee te doen. Dit is voornamelijk mensenwerk, en dus zou HRM een belangrijke rol spelen.
Dat HRM een grote invloed heeft op hoe er gewerkt wordt is geen discussie. Dit blijkt bijvoorbeeld al eerder uit de blog '10 gratis werkdagen'. HRM dient innovatieve personen aan te nemen die weten hoe ze kennis kunn en opzetten tot innovatie.
Hier wordt op dit moment ook onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Tilburg in samenwerking met Kessels & Smit. Zij zijn op dit moment hier nog mee bezig en vragen organisaties om mee te doen. Centraal in dit onderzoek staan de effecten van sterke punten van werknemers op: welbevinden van mensen, behoud van collega's, innovatief vermogen van een organisaties, en productiviteit en prestatie.
Ook uit het Manifest Goed Werkgeverschap blijkt dat goed werkgeverschap leidt tot beter presteren. In dit rapport komt naar voren dat werkgevers, werknemers moeten inspireren en belonen. Dit leidt tot minder verzuim en betere productiviteit, ook op innovatiegebied.
Niet voor niks dat diverse bloggers de vraag stellen hoe de overheid hier aan gaat bijdragen. Zo blijkt uit een onderzoek dat ontslagbescherming innovatie zou remmen. Zo citeert het onderzoek: "In landen met een streng ontslagrecht zijn risicovolle, innovatieve sectoren minder productief en kleiner."
Reacties:
Wilco van Gelderen |
01-05-2010 14:35 |
Voor HRM is de bestaande organisatie structuur van een bedrijf een blok aan het been. Vrijwel zonder uitzondering zijn onze bedrijven namelijk georganiseerd rondom hetzelfde principe: hiƫrarchie. Niet per definitie om grip en controle te hebben, maar wel om verantwoordelijkheden in de lijn te beleggen. Veel recente wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat dit vreemde dingen doet met mensen, zoals: risico mijden, lonken naar de baas, aan- en afhankelijk gedrag, stammenstrijd en wat dies meer zij. Minder creativiteit en innovatie liggen niet op de loer, maar zijn bijna een automatisch gevolg.
Veel organisaties dromen van meer verantwoording lager in de organisatie. Maar de praktijk is weerbarstig. Leiderschap heeft meer grijze dan groene randjes en de gripreflex blijft nieuwe organisatievormen in de weg staan. Niet geheel vreemd, want onze bedrijven lijken organisatorisch toch het meest op strijdmachten en fabrieken en veel meer ervaring hebben we als soort ook niet. Creativiteit en innovatie gedijen maar matig in een dergelijk klimaat.
|
Stijn Driessen |
04-05-2010 14:55 |
@Wilco: Mooi gesproken! Nu nog inderdaad oppakken! Zelf vind ik een mooi voorbeeld een organisatie in Amerika, dat alles op basis van projecten doet. Binnen de organisatie zijn geen 'bazen', maar alleen projectleiders, en iedereen kan projectleider worden. Een project gaat door op basis van het aantal werknemers dat het ondersteunt. Heb jij dus een goed project voor ogen, krijg je vanzelf 'volgers', en hierdoor wordt het toch goed opgepakt.
Het boek van Karl Weick lijkt me ook erg interessant. Mocht je er een keer dieper op in willen gaan, middels bijvoorbeeld een boekrecensie hoor ik dat graag van je. Deze is dan zeker welkom op innovatieonderzoek.nl Gr, Stijn |
Schrijf zelf een reactie:
Het is op dit moment niet mogelijk om te reageren |